Soorten eetproblemen

Mensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd door eten en de invloed daarvan op hun lichaam. Ze eten niet als ze honger hebben, eten juist in een opwelling grote hoeveelheden voedsel of leggen zichzelf hele strikte, schadelijke dieetregels op. Eten is voor deze mensen een constante bron van spanning en angst. Ze hebben een negatief oordeel over zichzelf, hun lichaamsgewicht, hun uiterlijk, angst of geen interesse in eten.

Fotocompliment 937

Vormen van eetproblemen

  • Iemand met Anorexia Nervosa weegt heel weinig, maar heeft een enorme angst om aan te komen. Een verstoorde lichaamsbeeld leidt tot het vermijden van eten of zeer weinig eten. Het kan ook leiden tot dwangmatig bewegen of andere ongezonde manieren om gewicht te verliezen.

  • Iemand met boulimia nervosa heeft regelmatig vreetbuien. Door te braken of laxeermiddelen te slikken voorkomt iemand om zwaarder te worden

  • Ook wel binge eating disorder genoemd. Dit lijkt op bulimia nervosa, maar dan zonder het schadelijke compensatiegedrag, zoals braken en gebruik van laxeermiddelen.

  • Iemand met ARFID vermijdt hardnekkig bepaalde voeding of eet consequent veel te weinig vanwege een bepaalde afkeer, gebrek aan interesse of slikangst. Hierdoor raakt iemand ondervoed.

  • Mensen met orthorexia zijn geobsedeerd door gezond eten. Hierdoor wordt steeds selectiever gegeten en steeds meer voedingsmiddelen vermeden. Daardoor kan iemand ondervoed raken. In tegenstelling tot bovengenoemde eetstoornissen, is orthorexia geen officieel erkende ziekte.